I en insändare i VT skriver Thorbjörn Ekeskans om hur viktig han anser parkeringen på Stenhamra vara, framförallt för handlarna i Västerviks centrum. Han vill att kommunen behåller den som den är i dag i stället för att bygga hus på hela området. Skribenten påtalar även faran med att havsnivån höjs så att hela området läggs under vatten. Men Thorbjörn Ekeskans glömmer bort att skriva något om den viktigaste delen av området som skall bebyggas, den stora grönytan med en rik biologisk mångfald som försvinner. Där finns fruktträd och en stor grönyta med väldigt många arter av både växter och insekter, ett exempel på biologisk mångfald i miniatyr mitt i Västervik. Det har även funnits bikupor på området. Det här området tillhör en av stadens ”lungor” och vid en byggnation kommer den att försvinna helt.
Det brukar ju vara så att när man fäller träd skall varje träd ersättas med ett nytt, ja det borde kanske vara så att varje fällt vuxet träd skulle ersättas med två nya. Det kan ju inte bli fallet om Stenhamra bebyggs eftersom det blir hus och asfalt där i stället för grönområde. Ett annat exempel på hur träd fälls och inte ersätts med nyplantering är Stadsparken i Västervik. Där fälldes ett stort antal träd hösten 2019. Så vitt man kan se har det inte planterats ett enda nytt träd där. Nu var i och för sig träden som fälldes drabbade av almsjukan och de var ju tvungna att tas bort, men varför har de inte ersatts med nya träd eller annan växtlighet? Men det är inte enbart trädfällning som hotar den biologiska mångfalden, ute på Lucerna pågår enorma ingrepp genom bergsprängningar där stora mängder av berg krossas och läggs upp i stora högar. På det området försvinner allt liv, både växter och djur, som tidigare frodades där.
Men det jag skrivit om det här lilla som sker i vår kommun kan framstå som en liten struntsak i jämförelse med vad som håller på att ske med jordens regnskogar. Att de skogarna har skövlats av människan i många år är väl känt och dokumenterat. Nu avslöjar en ny rapport att ytterligare ett hot för regnskogen har dykt upp, okontrollerade skogsbränder som beror på torka. 2024 var det värsta året hittills i det avseendet. Då försvann en yta av 67 000 kvadratkilometer regnskog på grund av bränder. Det är en yta som är dubbelt så stor som Småland! Utöver detta tillkommer det som huggs ner av oss människor, ungefär lika stor yta, enbart för de ädla träslagens skull. Vi måste ju ha fina möbler i våra hem! Men hur kan det då vara torka i en regnskog? Jo det beror på den klimatförändring som vi människor ställer till med genom våra utsläpp av växthusgaser. Det blir till en ond cirkel som till slut inte går att stoppa. Regnskog lagrar stora mängder av CO2 som vi har släppt ut, men samtidigt höjs den globala temperaturen som gör att det blir skogsbränder i regnskogarna som i stället ökar utsläppen av växthusgaser. Ja och det är där vi är i dag, vad som kommer härnäst kan vi nog inte ens tänka oss.
Utan biologisk mångfald överlever inte jorden!
Jan-Gunnar Johansson