Han har bland annat dömts för misshandel och ett rån i Västervik där han tvingade åt sig en elevs airpods, mobiltelefon och kontanter. Sedan hotade han offret med att "slå honom till grus". Efter rånet blev den unga mannen omhändertagen och placerad på ett så kallat Sis-hem med högst säkerhetsnivå.
Men livet på Sis-hemmet är inte som han önskar. Han får exempelvis inte ha någon telefon, vilket han överklagat till Förvaltningsrätten. Förra veckan avgjordes fallet, och det gick honom emot.
Rätten motiverar domen med att det är stor risk att mannen kommer fortsätta hålla kontakten med sina tidigare bekanta, kriminella bekanta. Om han fortsätter hålla kvar i de delarna av sitt liv menar rätten att hans vård kan ta skada. Mannen själv har sagt att han vill använda mobilen för att hålla kontakten med sin familj i Västervik, men rätten menar att han redan kan göra det med hjälp av avdelningens elevtelefon.
Som vi berättat i en annan artikel kostar den strängaste formen av Sis-vård sedan årsskiftet 16 750 kronor per dygn, för en kommun. Västerviksbon sitter dock inte längre på en sådan avdelning, utan på en med en längre säkerhetsnivå. Det innebär att kostnaden är lägre, 10 950 kronor per dygn, men även att man lättare kan rymma, något som mannen flera gånger bevisat.
Enligt förvaltningsrätten har han rymt ett flertal gånger under 2024, samtidigt som han har fortsatt att dömas för brott. Han har bland annat kört bil samtidigt som han varit påverkad av cannabis, burit kniv på allmän plats samt slagit och sparkat en jämnårig kille.
Uppväxten har kantats av problem i hemmet, drogmissbruk och en historia av grövre och grövre brott. Socialnämnden har känt till honom sedan han var två år och beskrivit hur han trots ett tiotal utredningar och flera insatser fortsätter sitt "socialt nedbrytande beteende" som riskerar att skada både honom och andra i hans närhet.
Även ett syskon har länge haft problem med missad skolgång, rymningar från hemmet och HVB-placeringar. Grunden tros ligga i en diagnos och bristande omsorg från sina föräldrar. I det fallet har emellertid en HVB-placering lett till en förändring i syskonets beteende.
Från att så gott som dagligen hamnat i konflikt med både personal och andra ungdomar på boendet samt använt narkotika märkte efter ett tag både föräldrarna och personal på skolan en förbättring i syskonets beteende. Hen bedömdes ändå vara i behov av fortsatt vård och var därför tvungen att stanna kvar på HVB-hemmet för vård ytterligare en period.