Både större och mindre ytor när uteserveringarna byggs upp

Gustawas utökar sin uteservering med ytterligare en trottoarservering – men lägger större krut på sin takterrass. 
Samtidigt minskar Guldkant sin utomhusyta med 15 kvadrat, efter att det blivit lite väl trångt på Grönsakstorget under Visfestivalen.  

Hotelldirektör Ann-Charlott Rickne ser fram emot att öppna Stadshotellets takterrass i sommar.

Hotelldirektör Ann-Charlott Rickne ser fram emot att öppna Stadshotellets takterrass i sommar.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2025-04-10 10:30

Som VT skrev om i förra veckan börjar det bli säsong för att dra igång kommunens uteserveringar. Flera krogar och kaféer har redan fått sina tillstånd – en del har till och med smugit igång sina uteserveringar – medan andra fortfarande är under handläggning. 

Monica Johansson på kommunens samhällsbyggnadsenhet är den som handlägger tillståndsansökningarna från kommunens sida, innan polisen kan godkänna eller avslå dem. Hon berättar att ansökningsläget är ungefär som förra året.

– Det är inga stora förändringar egentligen, säger hon. Det enda som är nytt i år är att Taco Bar kommer att öppna där Guldkant Deli låg. Men där har det ju varit uteservering även tidigare så det blir samma ytor. Annars är det mest mindre förändringar.

Stadshotellet förlänger sin trottoarservering upp mot Strömsgatan.
Stadshotellet förlänger sin trottoarservering upp mot Strömsgatan.

En av de restauranger som utökar sin uteserveringsyta är Gustawas, som är Stadshotellets restaurang. Där har man tidigare haft en trottoarservering strax intill entrén. Den förlängs i år med fem kvadratmeter på andra sidan entrédörren, mot Strömsgatan till. En kompromiss då hotellet fått avslag på sin ansökan om att utöka djupet på uteserveringen. 

– Vi beviljar inte hur brett som helst eftersom trottoaren även måste vara tillgänglig för förbipasserande, förklarar Monica Johansson.

För att ändå få till mer utomhusyta kommer hotellet i år att lägga mer krut på sin terrass som ligger i anslutning till konferenslokalerna på hotellets högsta våningsplan. 

– Vi smög igång det lite förra året, men i år kommer vi att bjuda in på ett annat sätt, säger hotelldirektör Ann-Charlott Rickne och berättar att terrassen kommer att möbleras med soffor, bord och växter och borden utrustas med qr-koder för att gästerna ska kunna beställa sina drinkar direkt till borden då man inte har möjlighet att ha någon bar på takvåningen.

Det kommer dock att dröja något innan det går att ta ett glas med utsikt över Skeppsbrofjärden och Västerviks takåsar. Konferenssäsongen är fortfarande intensiv hela maj och så takterrassäsongen får vänta till i juni. Trottoarserveringen väntas dock öppna lagom till påsk, liksom många andra uteserveringar i stan.

Erik Hemmingsson, delägare i restaurang Guldkant, är själv med och skruvar trall.
Erik Hemmingsson, delägare i restaurang Guldkant, är själv med och skruvar trall.

På Guldkant sitter en av ägarna, Erik Hemmingsson, och skruvar fast trätrall tillsammans med en hantverkare. Även där är planen att vara klar inom den närmaste veckan. 

Erik berättar att årets utomhusyta kommer att bli 100 kvadrat, vilket är 15 kvadratmeter mindre än förra året.

– Då gick uteserveringen ut en bit från nedersta trappsteget och under Visfestivalen blev det fullt med folk där, så vi struntar i den ytan i år.

På Guldkant håller uteserveringen på att byggas.
På Guldkant håller uteserveringen på att byggas.

När VT pratar med Monica Johansson på kommunens samhällsbyggnadsenhet har flera tillstånd redan beviljats, se faktaruta härintill. Andra har inte ansökt än, men väntas göra det inom kort. Monica Johansson räknar exempelvis med att Bosses glassbar, Thai Hoa, Pinchos och Kafé Kannan kommer att ansöka om samma yta som tidigare år. 

– En del brukar inte bygga upp sina serveringar så tidigt och ibland finns det andra anledningar till att de väntar lite. Men det är i alla fall ingen som har hört av sig och sagt att de inte vill ha uteservering i år, säger hon.

Beviljade tillstånd

Följande ställen hade sina tillstånd klara den 8 april i år, med yta enligt följande:

Bageri 96: 112 kvadratmeter

Espresso House: 43 kvadratmeter

Pink Bistro: 158 kvadratmeter

Kebabmästaren: 46 kvadratmeter

Mocca Deli: 145 kvadratmeter

Café 13: 40 kvadratmeter

Fiskeboden: 302 kvadratmeter

Guldkant: 100 kvadratmeter

Far och son: 28 kvadratmeter

Burger Shack: 66 kvadratmeter

Taco Bar: 79 kvadratmeter 

Gustawas: 15 kvadratmeter

Gamleby bar och kök: 32 kvadratmeter

Källa: Västerviks kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!