Drygt hälften av Sveriges 290 kommuner begär inte något utdrag ur polisens belastningsregister när man anställer personer inom hemtjänsten, visar en enkät som P4 gjort. Detta trots att flera grova våldsbrott och stölder begåtts mot äldre inom hemtjänsten de senaste åren.
En anledning är att många kommuner inte är säkra på om det finns lagligt stöd för att begära registerutdrag. I våras tillsatte regeringen en utredning som kan ge svar på vad som gäller. Den ska presenteras i oktober.
Som vi berättade häromveckan har Västerviks kommun öppnat upp för noggrannare kontroller vid nyrekryteringar. Hittills har bara de som blivit erbjudna jobb på förskolor och skolor behövt visa utdrag ur polisens belastningsregister.
– Socialförvaltningen är väldigt angelägen om att börja använda den här möjligheten, sa kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) då.
Nu har kommunen alltså tagit fram riktlinjer som berättar hur en "säkrare" rekrytering görs. Syftet är att minska risken för att såväl medborgare som kommunanställda utsätts för brott. Enligt de nya riktlinjerna ska rekryteraren särskilt beakta brott som stöld, rån, bedrägeri, narkotikabrott, misshandel, dråp eller mord samt sexualbrott.
Men rättsläget är alltså inte glasklart. Tomas Björck, arbetsrättschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR), hoppas att regeringens utredning ska bringa klarhet i frågan.
– Eftersom det finns en otydlighet i den här frågan om var gränserna för vad som är tillåtet och inte går så har ju vi en rekommendation om att man ska vara lite restriktiv med detta, säger han till radion.