Minns du veckans nyheter?

Har du redan glömt veckan som gått? Lugn, vi har sammanfattat lite av allt som hände.

Köar. En del köade i elva timmar för en tidig resa ut till Gränsö slott, bland annat.

Köar. En del köade i elva timmar för en tidig resa ut till Gränsö slott, bland annat.

Foto: Elin Lönn

Västervik2017-03-19 11:05

Företaget har ställt om

I början av veckan berättade vi om Totebo AB och deras omställning. I mitten av 2015 varslades 30 av de 120 anställda. Sedan dess har man ändrat kurs, och satsar nu på fler och mindre kunder, istället för att förlita sig på ett par stora. Lönsamheten har ökat.

– Det här gör att vi sprider riskerna på ett helt annat sätt. Dels är vi inte lika beroende av enskilda företag, dels jobbar vi mot fler branscher än tidigare. Tidigare var det mest möbler till hemmet, men nu arbetar vi också med kök, badrum och byggbranschen, sade vd Martin Johansson.

Lång kö till balbiljetter

Biljetterna till årets studentbal släpptes också under veckan. Några blivande studenter köade i elva timmar för en chans att hamna långt fram i kortegen, och komma snabbt ut till Gränsö slott.

Tungt uttåg för VIK

De har gjort en succésäsong, men det räckte inte hela vägen. Den tunga smällen i avslutningen tog död på VIK:s fortsatta säsong.

Utmaningar för länet

Ett möte hölls också för att bena ut det här med regional utvecklingsstrategi för länet. Det finns flera möjligheter, men också stora utmaningar som man står inför.

– Den här gången är målsättningen att få en samsyn bland kommuner och myndigheter så att planen kan användas av fler, sade Anna-Carin Pålsson, processledare för arbetet med planen.

Männen har svårast att få jobb

Vi kunde också berätta att arbetslösheten bland unga kvinnor är lägre än bland unga män.

I Kalmar län är det 15,8 procent av de unga männen som är arbetslösa och för unga kvinnor ligger siffran på 9,8 procent.

– Ett fullständigt gymnasiebetyg är nyckeln till allt. Se till att göra klart gymnasieutbildningen för att möta arbetsmarknadens krav, uppmanar Michal Ulatowski, sektionschef på Arbets­förmedlingen i Västervik.

Ja till byggplanerna

Planerna för att bygga bostäder i gamla vattentornet fick ja från kommunstyrelsen, även om alla inte höll med om den detaljplan som tillåter sådan byggnation.

Sverige­demokraten Tommy Ivarsson vill att ­frågan utreds ytterligare. Han är själv skeptisk till att det byggs en ny byggnad vägg i vägg med det gamla tornet.

– En sådan påbyggnad till gamla vattentornet förstör helt det stora visuella och kulturhistoriska värde som vattentornet äger, sade han till VT.

Positiva siffror för kommunen

Kommunkoncernen har lagt ännu ett ekonomiskt lyckat år bakom sig. Vid årsredovisningens dragning visade det sig att 157,5 miljoner kronor i överskott.

Ungefär hälften av överskottet kommer från bolagen. Störst vinst levererar Västerviks Bostads AB med 47,5 miljoner kronor följt av Västervik Miljö och Energi AB med 28 miljoner kronor. Genast började röster i sociala medier kräva bland annat en ny matsal till barnen på Marieborgsskolan.

"Nya solsidan"

20 av tomterna vid Hästhagssjön har köpts av Kenth Carlsson och sönerna Sebastian, Jonatan och Hampus Merkel. De ska via bolaget Vikfast i sin tur sälja tomterna vidare via fastighetsmäklare och Jonatan Merkel har god tillförsikt.

Om tre år är det färdigbyggt, säger han.

De kallar det hela för "nya solsidan".

Oense om betalningen

Kommunen är inte överrens med Trafikverket om vem som ska betala för den planerade södra infarten. Trafikverket menar att en andra infart till staden är en strikt lokal fråga – och att kommunen ska betala.

Kommunen å sin sida tycker att riksväg 40 är en förbindelse från kust till kust. Den slutar först i Västerviks hamn. Den södra infarten kommer, oavsett vilket alternativ som väljs, att kosta flera hundratals miljoner kronor.

Problem med torra marker

Vi kunde också berätta om vattensituationen. Under fjolåret var nivåerna i kommunens viktigaste grundvattentäkter på en kritisk låg nivå. Läget förbättrades framåt hösten, i och med att det kom en del nederbörd. Det har dock varit alldeles för lite snö och regn under vintern för att situationen ska vara optimal.

– Nederbörden varierar oerhört mycket från år till år, men generellt är det så att det kommit för lite nederbörd i år, sade Ruben Öberg.

Just nu ligger vattennivåerna på en förhållandevis stabil, bra nivå, och har gjort det under hela vintern. Men i takt med att regnet och snön uteblivit har nivåerna så sakteliga börjat sjunka igen.

Förslag om lekparken

Lekparken i Stenhagens öde engagera. En grupp vill ha mer cykelmöjligheter i parken, andra vill ha den som den är. Från ena lägret har det nu börjat att strömma in medborgarförslag till kommunen, det andra svarade med en skrivelse till kommunen från de som bor närmast parken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om