Ny idé för kvarteret vid Stadsparken: "Vill inte bara säga nej"

Det går att både spara och bygga nytt. Nu finns det ett förslag på hur kvarteret Syrenen och Sonderburgska villan skulle kunna se ut i framtiden. Förslaget har tagits fram av Västerviksarkitekter på uppdrag av länsmuseet.

På bilden syns både den gula villan och den vita villan i kvarteret Syrenen.

På bilden syns både den gula villan och den vita villan i kvarteret Syrenen.

Foto: Karin Hertz

Västervik2025-03-18 03:00

Bostadsbolagets dröm om att riva Sonderburgska villan vid Stadsparken kommer inte att kunna förverkligas. Det slog mark- och miljödomstolen fast i förra veckan.

Målet har hela tiden varit att bygga hyreshus på platsen, men först har det kommunala bolaget velat jämna samtliga hus i kvarteret Syrenen vid marken.

Men det finns faktiskt andra sätt att bygga på platsen än att bara riva allt. 

Atrio arkitekter fick nyligen i uppdrag att ta fram ett förslag som lirar med Bostadsbolagets bostadsplaner, som Västerviks museum, Länsmuseet och stiftelsen Wimmerströmska gården står bakom.

– Vi vill inte bara säga nej till rivning. Vi vill också komma med förslag på lösningar och visa på möjligheterna, säger länsmuseichefen Örjan Molander när vi når honom på telefon.

undefined
Länsmuseichefen bjuder snart in till Wimmerströmska gården. Där blir det utställning av arkitekternas skisser.

Örjan Molander vill dock inte visa arkitekternas förslag ännu. 

Men han avslöjar att skisserna kommer att visas upp i Västervik om några veckor.

– Det blir en utställning på Wimmerströmska gården. Men öppningsdagen är inte spikad än, säger han.

Har ni tittat på att bevara alla fem byggnaderna i kvarteret Syrenen?

– Ja, i stort sett alla, det rör sig om att bevara och komplettera, säger Örjan Molander.

Vilken typ av bebyggelse föreslår ni?

– I huvudsak bostäder. Sen går det ju alltid att diskutera om det ska finnas verksamheter också, men så detaljerat har vi inte gjort förslaget. Vi har främst valt att ta fram ett förslag på hur man skulle kunna kombinera nytt och gammalt – och dessutom få en vettig fastighetsekonomi. Bostadsbolaget har ju velat riva alltihopa och bygga helt nytt. Det här är en kombination istället. En svensk kompromiss.

undefined
Dessa byggnader får inte heller rivas. När den gula villan var nybyggd bodde stadsbyggmästaren Hans Hansson Anderberg i huset. Länsmuseichefen Örjan Molander tror att huset var det första som Anderberg ritade i Västervik.
undefined
På bilden syns både den gula villan och den vita villan i kvarteret Syrenen.
undefined
Kvarteret Syrenen ligger alldeles bredvid hamburgerstället Corner.
undefined
"Villan tillmäts ett högt kulturhistoriskt värde och bedöms som en särskilt värdefull byggnad." Byggnadsantikvarie Ellen Olsson lyfter fram villans speciella arkitekturstil och menar att det finns flera byggnadsdetaljer av hög kvalitet inne i huset som är bevarade från då huset byggdes 1924.

Har ni tagit hänsyn till Bostadsbolagets planer när ni tagit fram förslaget?

– Ja, det menar vi att vi har gjort. Vi tycker att vi har fått till en hel del nybyggnadsytor på platsen, säger Örjan Molander och fortsätter. 

– Förhoppningsvis kan vi hitta en lösning där det både går att bevara de fina husen och hitta ytor där det går att bygga nytt. Vi hoppas att förslaget ska kunna falla i god jord och åtminstone bli utgångspunkt för en konstruktiv diskussion med Bostadsbolaget och kommunen framöver. 

Sonderburgska villan och de andra husen är ju väldigt nedgångna?

– Visst är det så. Men vi har varit med om många hus som varit mer nedgångna. Det här är inte så farligt, tycker vi, säger Örjan Molander.

undefined
Sonderburgska villan står ouppvärmd och en del fönster är trasiga.
undefined
Området mellan byggnaderna är inhägnat.
undefined
Sonderburgska villan ligger alldeles vid Stadsparken mitt i Västervik.
undefined
Här låg det tidigare en cykelaffär, men det var flera år sedan.
undefined
Den gula villan som ligger på andra sidan vägen vid Corner börjar också bli nedgången med en del trasiga fönster.
undefined
I den gamla cykelaffärens lokaler flagnar färg och på ett annat ställe verkar taket ha rasat in.
undefined
Bostadsbolaget köpte den vita villan för 3,7 miljoner kronor. Villan har enligt uppgifter på Hemnet tio rum, en boarea på 250 kvadratmeter och en tomt på drygt 1 000 kvadratmeter.
Detta har hänt

Sonderburgska villan ligger i kvarteret Syrenen vid Stadsparken mittemot hamburgerstället Corner. Kvarteret Syrenen består av totalt fem byggnader varav två villor. Den ena villan är Sonderburgska villan och den andra är det gula huset vars entré vetter mot Corner.

I februari 2016 köper Bostadsbolaget Sonderburgska villan och de andra husen i kvarteret Syrenen, där det tidigare låg en cykelaffär, en vvs-affär och en begravningsbyrå.

Bostadsbolaget vill riva samtliga byggnader och bygga hyreshus med 30 lägenheter på platsen. Till att börja med är planen att bygga om Sonderburgska villan till två lägenheter, men sedan ändras planerna, och Bostadsbolaget vill riva samtliga fastigheter i kvarteret.

För att Bostadsbolaget ska kunna bygga på platsen krävs en ny detaljplan och därför görs en bebyggelsehistorisk utredning 2018. I utredningen kommer byggnadsantikvarien Ellen Olsson fram till att Sonderburgska villan och de närliggande byggnaderna bör skyddas mot rivning. Sonderburgska villan "ska underhållas så att de särskilda värdena består. Även tomtens omfattning och karaktär, med träd och berså från byggnadstiden, bör bevaras" skriver Ellen Olsson.

2023 ansöker Bostadsbolaget om att få riva Sonderburgska villan och de andra fastigheterna i kvarteret. Miljö- och byggnadsnämnden säger ja på sitt möte i oktober 2023. Men i november samma år överklagas beslutet av Tjustbygdens kulturhistoriska förening. Ärendet hamnar på länsstyrelsens bord. Länsstyrelsen säger nej till rivning, vilket överklagas av Bostadsbolaget. Ärendet har därefter varit uppe i mark- och miljödomstolen och nu senast i högsta instans, mark- och miljööverdomstolen. 

Mark- och miljööverdomstolen har slagit fast att byggnaderna inte får rivas, ett beslut som inte går att överklaga.

Karta: Stadsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!