Bostadsbolagets dröm om att riva Sonderburgska villan vid Stadsparken kommer inte att kunna förverkligas. Det slog mark- och miljödomstolen fast i förra veckan.
Målet har hela tiden varit att bygga hyreshus på platsen, men först har det kommunala bolaget velat jämna samtliga hus i kvarteret Syrenen vid marken.
Men det finns faktiskt andra sätt att bygga på platsen än att bara riva allt.
Atrio arkitekter fick nyligen i uppdrag att ta fram ett förslag som lirar med Bostadsbolagets bostadsplaner, som Västerviks museum, Länsmuseet och stiftelsen Wimmerströmska gården står bakom.
– Vi vill inte bara säga nej till rivning. Vi vill också komma med förslag på lösningar och visa på möjligheterna, säger länsmuseichefen Örjan Molander när vi når honom på telefon.
Örjan Molander vill dock inte visa arkitekternas förslag ännu.
Men han avslöjar att skisserna kommer att visas upp i Västervik om några veckor.
– Det blir en utställning på Wimmerströmska gården. Men öppningsdagen är inte spikad än, säger han.
Har ni tittat på att bevara alla fem byggnaderna i kvarteret Syrenen?
– Ja, i stort sett alla, det rör sig om att bevara och komplettera, säger Örjan Molander.
Vilken typ av bebyggelse föreslår ni?
– I huvudsak bostäder. Sen går det ju alltid att diskutera om det ska finnas verksamheter också, men så detaljerat har vi inte gjort förslaget. Vi har främst valt att ta fram ett förslag på hur man skulle kunna kombinera nytt och gammalt – och dessutom få en vettig fastighetsekonomi. Bostadsbolaget har ju velat riva alltihopa och bygga helt nytt. Det här är en kombination istället. En svensk kompromiss.
Har ni tagit hänsyn till Bostadsbolagets planer när ni tagit fram förslaget?
– Ja, det menar vi att vi har gjort. Vi tycker att vi har fått till en hel del nybyggnadsytor på platsen, säger Örjan Molander och fortsätter.
– Förhoppningsvis kan vi hitta en lösning där det både går att bevara de fina husen och hitta ytor där det går att bygga nytt. Vi hoppas att förslaget ska kunna falla i god jord och åtminstone bli utgångspunkt för en konstruktiv diskussion med Bostadsbolaget och kommunen framöver.
Sonderburgska villan och de andra husen är ju väldigt nedgångna?
– Visst är det så. Men vi har varit med om många hus som varit mer nedgångna. Det här är inte så farligt, tycker vi, säger Örjan Molander.