Paradisets trädgård blev till stort köptempel – mitt i Västervik

Kvarteret Paradiset nedanför Spötorget har länge varit ett riktigt shoppingnav i Västervik. Här byggdes jättevaruhuset Domus, som under sina glansdagar hade uppemot 150 anställda.
På senare år har varuhusets lokaler förvandlats till galleria – den som idag heter Galleria Västerport.

Domus, Västerport

Foto: Caroline Petersson, Andreas Johansson

Västervik2024-12-30 03:00
undefined
En gammal bild från det gamla Domushuset i Västervik, sett från Brunnsgatan. I hörnet ligger idag puben Far och son.

Kvartersnamnet kommer sig av att det för länge sedan fanns stor, fin trädgård här som kallades just Paradisets trädgård. Men den är sedan länge borta. Västerport-huset, som tar upp en stor del av kvarteret, har i många år varit ett centrum för kommers – vilket går att läsa om i gamla artiklar i Västerviks-Tidningen av reportern Hans Hjertqvist som återpublicerats i boken "Västervik i mitt hjerta". 

Det var i slutet av 1950-talet som det stora huset byggdes, i syfte att bli just ett köpvaruhus. Redan tidigare hade Konsum en strumpaffär och en butik för husgeråd på platsen. Nu kom nya Domus, som innehöll det mesta man kunde önska sig, från kläder till LP-skivor. Så småningom också en större livsmedelshall – Paradiset – och på övervåningen låg den populära Domusrestaurangen. Kvarteret kompletterades också med ett parkeringshus. 

undefined
Interiör från Domusvaruhuset under dess glansdagar.

– Det var så Domushusen byggdes överallt i hela Sverige, de var en eller två kvarter stora. KF-folket hade varit i USA och inspirerats av "one stop-shop". De var långt före alla andra, säger Nimes Patel, som idag driver Citybutiken i en del av Domushusets gamla lokaler. 

Under lång tid blomstrade varuhuset och hade som mest 150 anställda. Samtidigt utvecklades och förändrades handeln i Sverige snabbt. De gamla kvartersbutikerna och specialistbutikerna fick svårare att klara sig ju mer varuhusen och stormarknaderna tog över. 

– Jag växte upp på Hallströmsgatan, och där fanns massor av butiker och bagerier då. Det var en helt annan värld. Men förutsättningarna för de mindre butikerna försvann, säger Nimes Patel.

Han har själv inte så starka minnen av Domusverksamheten i nuvarande Västerport – mer än restaurangen där han åt lunch ibland. 

– Då var den 20-30 år gammal och hade nog haft sina glansdagar.

undefined
Nimes Patel utanför Citybutiken i Galleria Västerport.

Någon som minns desto mer är Sture Johansson, som var varuhuschef på Domus mellan 1985 och 1990. Då hade varuhuset under en tid fokuserat mer på livsmedel, men ändrade tillbaka igen och satsade stort på olika specialavdelningar, som man kallade det. 

– Vi hade Domus Sport, Domus Herr, Domus Dam och så hade vi Lusthuset som var ett pilotprojekt, där folk fick se visningsexemplar av vissa varor och beställa via en katalog. Där fanns allt från tv-apparater till bäddsoffor. Något som vi var stora på var skivavdelningen och senare en ungdomsavdelning, "Attention", som låg där puben Far och son ligger idag, berättar Sture. 

Domus och Tempo var de två stora varuhusen i stan, och som Sture minns det var det mer liv och rörelse i byggnaden då jämfört med idag. För många var varuhuset med dess restaurang något av en samlingsplats. 

Kooperationen drev inte bara butik utan även en fotbollsskola på somrarna, tillsammans med VFF. 

Varför gjorde man det? 

– Det handlade om att få fler kunder och synas, men också om ett samhällsengagemang. Kooperationen hade i grunden ett ännu större samhällsengagemang då jämfört med nu. 

Minns du några särskilda personer som jobbade i varuhuset? 

– Vi var ett lag där alla bidrog, så det är svårt att bara nämna några. Men en som jobbat länge var Göran Svensson på skoavdelningen, och Margareta på Damavdelningen. Och Johan på charken, han var något av en institution, man gick inte till charken utan man "gick till Johan". Han kunde prata med alla, och alla gillade honom. 

undefined
Sture Johansson var varuhuschef på Domus mellan 1985 och 1990.

På 1990-talet byggdes Domushuset om, och bytte namn till det gamla kvartersnamnet, Paradiset. Det blev en galleria där butiker i Konsumföreningens regi blandades med externa butiker. 

Citybutiken flyttade in i samband med att Domus försvann helt runt millennieskiftet. Då fanns redan Lindex, Kapp Ahl och Sandströms i huset. Sedan dess har gallerian byggts om och antalet butiker har växt allteftersom.

Paradiset bytte senare namn igen, till Galleria Västerport som den heter idag. 2008 fanns dessa verksamheter i huset; Expert, Parfymboden, Gallerix, Kappahl, Dressman, Sandströms, Wedins, Djurmagazinet, Citybutiken, Hotell Nore, Lindex, Stegeholmshälsan, Knoblauch och redovisningsfirman Matrisen. 

Ett drygt decennium senare har det försvunnit en hel del butiker, medan några tillkommit. Parfymboden och Gallerix finns inte längre kvar, Kappahl flyttade nu i höst, medan klädbutiken Trippolo tagit över en stor del av lokalen på källarplanet. Samtidigt är Cubus på väg in. 

undefined
Dessa butiker finns i Västerport-gallerian idag.

Nimes Patel på Citybutiken konstaterar att marknaden för Galleria Västerport idag är kämpig, precis som för många andra gallerior i stadskärnor.

– Dels är det på grund av centrumläget, dels har folks handlingsmönster förändrats så mycket. Jag kommer ihåg när vi började köra "långlördagar", när det var löningshelg. Det blev permanentat efter ett tag, att vi hade öppet till 15. Men nu har det dött ut, och även julhandeln är inte som förr. 

I Citybutiken har man gått från att sälja mycket varor och spel till att dela ut mycket paket. Så trots att butiken vuxit från 80 till nästan 180 kvadratmeter har själva butiksomsättningen minskat.

Vad tror du om framtiden för Galleria Västerport?

– Jag vet inte, det beror på så många parametrar. Synen på hur man handlar har förändrats, och det hänger ihop med stadsplaneringen av centrum. Folk promenerar inte ner till stan, de vill kunna ta bilen, vilket är logiskt om man tänker sig att folk ska handla i centrum. Om man har bil vill man inte bära runt på påsar. 

När Domushuset byggdes drogs även lokaltrafiken ned till centrum. För cirka tio år sedan försvann lokaltrafiken från torget.

– Det tolkar jag som att man inte längre anser att handeln ska vara i centrum, säger Nimes Patel.

Trots detta är Nimes positiv till nuläget. Han tycker man fått till en bra blandning av butiker i gallerian. Kappahl har efter många år i gallerian flyttat till Ljungheden, men klädbutiken Cubus flyttar samtidigt in i delar av deras gamla lokal. Vilken aktör som tar över den återstående delen är än så länge oklart. 

Nimes tycker att hela fastigheten fått ett lyft efter att Kolfast köpte fastigheten i fjol. 

– Det arbetas på alla våningar, och jag är säker på att inom snar framtid är alla ytor i fastigheten fulla med verksamheter, säger han.

Har du några önskemål på nya butiker? 

– Något med barn- eller damkläder. Herrkläder har vi mycket, men damkläder är en annan sorts bransch, de omsätter mer och har fler säsonger. Dessutom så tror jag att kvinnor eller tjejer är mästare på att shoppa, mingla och vara "out and about". Det är det vi behöver, fler folk som gillar att vara på stan.

Kooperationen i Västervik

1900: Kooperativa föreningen Nore bildas med 150 medlemmar. Första butiken ligger vid Stora Torget i fastigheten där det i dag bland annat är resebyrå.

1949: Konsum öppnar det första snabbköpet i Västervik – det vill säga butiker där varorna inte såldes över disk. Butiken hette Edvins snabbköp och låg i Johannesdal.

1959: Västervik fick sitt första Domusvaruhus. Som mest hade varuhuset 150 anställda.

1960: Under det tidiga 60-talet hade Konsumentföreningen i Västervik tolv butiker i staden, och tolv butiker i övriga kommunen.

1980: Den lokala föreningen gick fortfarande bra, och väckte uppmärksamhet på riksplanet under det tidiga 80-talet. I en lågkonjunktur gick föreningen mot strömmen och satsade. Resultatet blev ökad omsättning när handeln i resten av landet gick ner.

1990: Domus byggs om. Något år senare byter byggnaden namn till Paradiset och blir en galleria där butiker i föreningens regi blandas med externa butiker. I dag är fastigheten såld, och föreningen har inte kvar någon verksamhet där.

1993: Västerviks första stormarknad Skotten byggs.

2001: Konsumentföreningen i Västervik går upp i den regionala föreningen KF Göta.

2013: KF Göta driver en stormarknad och fyra närbutiker i kommunen.

2023 Det finns tre Coopbutiker i Västervik, på Allén (Coop Extra), Vapengränd och Högö. Det finns också Coop-butiker i Ankarsrum, Överum och Edsbruk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!