Det ihållande regnet som började falla på fredagen har lett till högtryck hos räddningstjänsten i Västervik. Det är de norra delarna av länet i gränslandet mot Östergötland som fått mest nederbörd, främst kring Överum och Björnsholm.

På lördagseftermiddagen kunde räddningstjänsten börja se ljuset i tunneln.

– Vi har avvecklat i Björnsholm och håller på att runda av i Överum, men vi kommer att lämna kvar utrustning på plats, säger Jacob Sundell, insatsledare vid räddningstjänsten i Västervik.

Hur mår ni?

– Det är okej, men vi kan konstatera att översvämningarna slitit ordentligt på personalen, säger Jacob Sundell.

Jobbigast var det under natten mot lördagen då det blev många akututryckningar.

Hur många fastigheter har totalt drabbats?

– Det är lite för tidigt att säga än, jag har inte koll på alla. Det kan ju hända att vissa översvämningar upptäcks lite senare. Tittar man på larmen så rör det sig om drygt ett 50-tal hus. När vi kommit ut till platser har det visat sig att även grannar blivit drabbade.

På söndagsförmiddagen meddelade räddningstjänsten att det inte inkommit några nya rapporter om översvämmade källare under natten och morgonen, även om det kan finnas ett fåtal fastigheter som fortfarande är drabbade.

– Våra insatser avslutades sent under lördagskvällen. Det finns pumpar kvar i några fastigheter, men jag tror inte de har behövt vara igång. De kommer att samlas in under dagen, säger Thomas Öberg, vakthavande befäl vid räddningstjänsten i Västervik.