LÄS MER: VIK ber kommunen om miljonstöd

För det handlar alltså inte om ett engångsbidrag för att släcka en akut brand – i det dokument som lämnades in till kommunen ber VIK om ett ekonomiskt stöd på två miljoner kronor om året fram tills det att en ny hall står klar.

– Det finns ingen akut kris. Biten gällande spelarlöner är safe, det ska inte påverka det sportsliga, säger Hammarstedt.

Han fortsätter:

– Det handlar inte bara om i år. Vi har en långsiktig plan där vi, istället för att rusta upp och laga den befintliga hallen, vill att det ska hända något med arenafrågan.

VIK drog inför säsongen ner kraftigt på administrativa och spelarkostnader och ligger, enligt Hammarstedt, "på kronan" för den budget man lade fram i våras. Det är med andra ord inte på a-lagsverksamheten som klubben missbedömt kostnader.

– Såklart så är det två bitar, dels har inte publiktillströmningen varit på det sätt som vi hoppats, sedan har vissa grejer kostat lite mer än vad vi tänkt oss, bland annat hockeygymnasiet, samtidigt som vi inte riktigt nått i hamn med sponsorfrågan. Men det är inte så att vi spridit pengar omkring oss. Emil (Georgsson) och Mattias (Karlin) har gjort ett jättejobb med de förutsättningar de har. Totalt har vi sparat in en och en halv miljon i ledar- och spelarkostnader, förklarar Hammarstedt.

För att behålla sin elitlicens måste VIK öka sitt egna kapital med 500 000, och som du kan läsa här intill är VIK på väg mot ett underskott på 1,5 miljon kronor. Det är här pengarna från kommunen kommer in i leken.

– Pengarna är inte för att hamna på plus/minus noll, det är för att uppvisa ett positivt resultat och fixa licensen.

Hur ser dialogen med kommunen ut i arenafrågan?

– Utan att veta så tror jag att man jobbar på det. Vi för en dialog och vi framför våra önskemål. Men fram tills ett beslut är fattat så finns det ju ingenting egentligen.

– Men jag tycker att vi gör det fantastiskt bra och vi känner att vi vill tävla på samma villkor som andra klubbar. Det är många som inte går på hockey för att de inte kan sitta och se matchen på ett bra sätt, det är synd.

För drygt ett år sedan, i början på december, hade VIK ett extrainsatt möte på grund av det då rådande ekonomiska läget. Då slutade det med att kommunen köpte restaurangdelen "Hyllan" i Plivit Trade-Hallen. I år är det mer kontrollerat, menar Hammarstedt.

– Vi har en mindre kostnadskostym i år och haft kontinuitet i dialogen så vi har helt annan kontroll på läget.