Total förvirring i korvkön – mitt i allt står jag

Forna tiders korvlådor finns inte längre, och frågan är om de någonsin återuppstår igen. Tiden har sprungit ifrån dem men fortfarande finns det de som minns.

En klassiker i svenska korvkiosker. Men ketchup är ett senare påhitt, från början var det bara senap som gällde.

En klassiker i svenska korvkiosker. Men ketchup är ett senare påhitt, från början var det bara senap som gällde.

Foto: Gunnar Hagberg

Krönika2025-03-16 15:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är runt 2020 och det råder total förvirring på bensinstationen mellan Västervik och Göteborg. Det är inte konstigt, det är två kulturer och två generationer som försöker mötas över något så oskyldigt som korv. 

Mitt i alltihop står jag, fascinerad.

Dels är det den unga tjejen med ganska stark brytning från Mellanöstern bakom kassan, dels är det den paranta damen som är uppåt 80 år och just lite motvilligt beställt en "en tjock och hårt stekt korv, nästan svart, tack". 

Damen är med sin sons familj på bilutflykt och de passar på att äta något snabbt i farten, något damen inte riktigt är nöjd med, det märks. Smått irriterad är hon redan alltså.

Och nu förstår inte kassabiträdet var hon menar. Det är ju SOLKLART: stek korven hårt så ordnar sig allt! Vad är det hon inte FÖRSTÅR? Hon rycker irriterat på huvudet.

– Alltså...Alla våra korvar är lika tjocka och vi liksom steker dem inte, försöker tjejen bakom kassan.

– Va? Det gör ni väl?, frågar damen irriterat.

– Nej, dom...rullas, försöker tjejen.

– Vad menar du? Jag vill inte ha någon rulle, jag vill ha den stekt, kontrar damen.

– Asså vad menar du? Dom är varma alltså men inte stekta. Dom ligger här på rullarna...och blir varma.

Hon pekar på maskinen vars heta valsar rullar runt de helt cylindriska korvarna och mer värmer dem än steker.

– Va? Men då får du väl steka en istället, envisas damen. Du har väl ett stekbord?

– Nej, det har jag inte. Men de är stekta, typ...på rulle.

Damen suckar och vill gå. Hennes son kliver in och försöker reda ut förvirringen. 

Jag och familjen måste åka vidare, jag hade gärna stannat och sett hur allt slutade.

Det är klart de inte förstod varandra. 

Damen har inte ätit korv på mack på många år får man tänka, och inte hängt med i hur det går till där nu för tiden. Borta är tiden då med korvlådor och korvkiosker var de som erbjöd snabbmat i farten. Tiden har sprungit ifrån henne.

Butiksbiträdet har nog inte beställt korv i en korvkiosk någon gång och kanske heller inte har en aning om hur det var när korv var det enda som serverades i korvkioskerna.

Det är andra tider nu så klart men korven har fått revansch. Även om riktigt klassiska korvlådor är få så är korven het igen.

I senaste numret av Buffé ägnades flera sidor år korv. Korvkiosker med lyxiga korvar är ett vanligt storstadsfenomen, "finkorv" finns på menyn på restauranger, "Biltemakörv" är ett begrepp på både kepsar och T-shirts.

Det är bara att inse:

Korv funkar alltid. 

Korv byggde det här landet.

Men kioskernas tid kan vara förbi.

HÄR kan du läsa mer om korv i Västervik. HÄR med!