Desperation, frustration och hopplöshet. Så beskriver flera poliser som tagit kontakt med VT sina känslor när de fick veta att den arbetsmiljöutredning som polischefen Anders Pleijel initierade i fjol skulle läggas i malpåse.
– Det kändes som en pungspark. Här har man gått och väntat, cheferna har bett oss ha tålamod, och så händer ingenting, säger en av poliserna.
Allt började redan för sex–sju år sedan, då konflikter uppstod mellan olika personer inom polisen. Med åren växte konflikten och kom att påverka hela personalgruppen.
Stora summor lades ner på flera arbetsmiljöutredningar – som pekade på en tydlig problembild, med bland annat återkommande trakasserier och härskartekniker. Trots detta gjordes inget åt problemen från arbetsgivarens sida, enligt VT:s källor.
Läs mer:"Skenavrättningen tystades ner"
Läs också: Förre chefen: "Polisen gjorde inte fel"
Flera inblandade, på bägge sidor i konflikten, har mått mycket dåligt. Flera har varit sjukskrivna.
– Vi har poliser som självmant sökt sig från Västervik för att de mår så dåligt. Det här är ett misslyckande för arbetsgivaren.
När Anders Pleijel tillträdde som chef för norra Kalmar län för drygt två år sedan hoppades många på en förändring. Anders Pleijel märkte direkt att stämningen var dålig, och tillsatte en ny, ambitiös arbetsmiljöutredning med hjälp av polisens HR-avdelning i Malmö.
Läs mer: Nye chefen: "Det var något som inte stod rätt till
Det skulle bli den fjärde och sista utredningen – med målsättningen att en gång för alla komma åt konflikterna och få bukt med den dåliga arbetsmiljön.
Ett grundligt förarbete gjordes förra våren, då många poliser intervjuades eller fick besvara enkäter. I år skulle två externa konsulter tas in, för att jobba tillsammans med personalen på plats. Detta krävdes för att åtgärda de problem som utredningens resultat pekade på, enligt HR-avdelningen.
Men så, för några veckor sedan, skickades ett mejl ut till personalen i Västervik. Konsulterna, och själva åtgärdsprogrammet, drogs in på grund av polisens ekonomiska situation. "Regionen har blivit mer och mer införstådd med att 2017 blir ett ur ekonomiskt sett perspektiv, mycket knapert år med ett prognostiserat stort underskott. (...) Tråkigt, men ibland blir det inte som man tänkt sig", skriver Pleijel till medarbetarna i mejlet, som VT tagit del av.
Han avslutar med att konstatera att han är "mycket bedrövad" av det beslut som tagits, men att han hoppas att medarbetarna trots allt ser framåt och har förtroende för det arbete som bedrivs lokalt.
– Vi står inte och faller med åtgärdsprogrammet, vi har en klar bild av hur vi ska gå vidare. Vi har en plan, säger Anders Pleijel.
Hur har medarbetarna reagerat på att åtgärdsprogrammet dras in?– De har varit lite upprörda över att arbetsgivaren inte tar arbetsmiljöproblemen på allvar, och låter pengarna styra.
Håller du med om att arbetsgivaren låter pengarna styra?– Till viss del. Det här är ingenting som beslutats lokalt, utan något som tagits i regionledningen. Vi ska spara 60 miljoner kronor, det här är en del av detta.
Läs mer:Polis: Medarbetare isolerades på jobbet
Utredningen har hittills kostat runt 50 000 kronor. Hade åtgärdsprogrammet satts in skulle dock kostnaden har dragit i väg mycket mer.
– Det är inga småsummor det handlar om.
Anders Pleijel är väl medveten om att problemen har pågått under en lång tid på polishuset i Västervik, långt innan han tillträdde som chef.
– Det har varit så här i mellan fem och tio år. Mycket bygger på att man inte tagit tag i de problem som varit, då blir de större och större.
Anders Pleijel tror, trots att åtgärdsprogrammet dras in, att problemen ska kunna lösas framöver med hjälp av ett aktivt arbetsmiljöarbete.
– Men det kan ta lite längre tid.