61 år har han hunnit bli Erik Rollborn. Han ställer fortfarande upp i många tävlingar med gott resultat. Snart är det också dags för hans 29:e Vasalopp.

Hård träning har han alltid gillat. Och matlagning. Fram till för ett drygt år sedan åt han samma mat som de flesta som sysslar med idrott: pasta och havregrynsgröt.

Nu för tiden äter han varken pasta eller gröt.

Snacka om helomvändning. Anledningen stavas LCHF, eller Low Carb High Fat som förkortningen står för.

- Jag hörde talas om det via Dalaradion och läste sedan Björn Ferrys bok som handlar om LCHF-mat, så började alltsammans, berättar Erik Rollborn.

Den positiva utvecklingen som Erik märkte av var hisnande.

- Redan efter några veckor kunde jag springa intervaller på en kilometer 15-20 sekunder snabbare än vanligt och jag kunde träna under mycket längre tid, det var en härlig känsla.

Debatten om huruvida LCHF är bra eller inte har gått varm i Sverige de senaste veckorna. Rollborn är dock övertygad om sin sak - det är en succé.

- Det har varit svårt att gå ifrån myten om att kolhydrater är så himla bra. I flera lopp den här säsongen har det varit så att jag inte är tillräckligt trött när jag går i mål.

Ge några exempel på vad du brukar äta?
- Mycket fisk, det är jättebra. Och kött. Även grönsaker och nötter äter jag mycket av. Ägg är också bra, det blir nog runt 25 ägg i veckan totalt.

Vad är det du inte äter?
- Förutom pasta och gröt avstår jag exempelvis från alla lightprodukter när det gäller yoghurt. Jag köper alltid de fetaste turkiska yoghurtarna på tio procent.

Om du äter lunch ute, vad blir det då?
- Då tar jag en fisk- eller kötträtt om det finns. Sedan går jag direkt till salladsbaren och tar rejält med sallad.

Medan Erik håller på med maten för fullt tar jag mig en titt i bokhyllan i köket. Där står flertalet kokböcker där många behandlar just LCHF-metoden. Att han har fastnat för konceptet är tydligt.

-Det är helt fantastiskt bra. Jag får inte de här dipparna utan håller en jämn nivå hela tiden, dessutom känner jag mig mycket starkare i kroppen, jag kan hålla bättre och högre fart i skidspåren.

- Jag vill dock påpeka att jag inte är någon fanatiker. Är jag på kalas och blir bjuden på tårta, så tar jag givetvis en bit.

Söndagen den 4 mars står han, som en av 15 800 deltagare, ännu en gång på Vasaloppets startlinje i Sälen. Redo att ta sig igenom de nio milen till Mora. Vi kan inte motstå att fråga om hans målsättning i årets upplaga av klassikern.

- Jag har ett mål och det är att vara bland de 1 000 bästa. Sedan har jag en vision, och det är att komma i mål under fem timmar. Mitt rekord är 5,00,18 som jag visserligen gjorde för ett antal år sedan. Men någon sa till mig att "hur ska du komma under fem timmar, du blir inte direkt yngre", sånt ska man inte säga till mig, säger Erik Rollborn och skrattar innan han serverar maten.